sreda, 5. oktober 2011

5. oktober - Svetovni dan učiteljev

Leta 1994 je UNESCO razglasil 5. oktober za Svetovni dan učiteljev, da bi okrepil zavest o pomembnosti učiteljskega poklica in odgovornost držav do učiteljev.
Letošnje praznovanje Svetovnega dneva učiteljev bo potekalo pod geslom: »Učiteljice in učitelji za enakost med spoloma!«, saj je neenakost med spoloma prisotna tudi v učiteljskem poklicu, kljub temu, da v njem prevladujejo ženske. Čeprav so ukrepi za zagotavljanje enakosti med spoloma zapisani v zakonih in ustavah številnih držav, so za milijone učiteljic te pravice še neizpolnjene. Zato učiteljske organizacije povsod po svetu pozivajo vlade, da naj izpolnijo svoje obveznosti.
Učiteljice in učitelji, ki danes predstavljajo en odstotek vsega svetovnega prebivalstva in poučujejo eno milijardo otrok, dijakov in študentov, s svojim posredovanjem znanja in lastnim zgledom širijo obzorja in vplivajo na razvoj demokratičnih odnosov in spoštovanje splošnih družbenih vrednot.
Vsakdanji neposredni stik učiteljic in učiteljev z otroki in mladostniki igra veliko vlogo pri razvoju njihove osebnosti in vpliva na njihov pogled na svet. Izobraževanje ne pomeni le pridobivanje koristnega in uporabljivega znanja, podjetnosti in kompetenc, ki so potrebne za opravljanje določenega poklica. Je tudi pripravljanje mladih ljudi na to, da bodo lahko samostojno presojali družbene dogodke in sprejemali odločitve, da bodo znali uveljavljati svoje pravice in hkrati spoštovati pravice drugih.
V Sindikatu VIR opozarjamo, da je izobraževanje ključno strateško vprašanje za nadaljnji duhovni in materialni razvoj slovenske družbe, ki ga ni mogoče prepuščati parcialnim političnim interesom. V dobro kakovostnega šolstva se morajo zato v večji meri angažirati učitelji in starši, ki morajo postati odločilni usmerjevalci šolske politike.
Tako kot doslej si bomo v Sindikatu VIR tudi v prihodnje prizadevali za izboljšanje delovnih pogojev in uveljavitev ustreznega vrednotenja dela tako pedagoških kot ostalih uslužbencev, vse od predšolske vzgoje do univerzitetne ravni.
Vsem kolegicam in kolegom, ki opravljajo enega najbolj zahtevnih in odgovornih poklicev, ob Svetovnem dnevu učiteljev iskreno čestitamo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar