petek, 2. oktober 2009

Svetovni dan učiteljev - »Gradimo prihodnost: investirajmo v učitelje!«

5. oktober je dan namenjen praznovanju učiteljev in njihove osrednje vloge, ki jo igrajo pri usmerjanju otrok, mladih in odraslih v procesu vseživljenjskega učenja.

S svetovnim dnevom se učitelji v več kot sto državah po svetu spominjajo 5. oktobra 1966, ko so bila v Parizu, na posebni medvladni konferenci organizacije UNESCO in Mednarodne organizacije dela, sprejeta »Priporočila o statusu učiteljev«. Ta priporočila so temeljni mednarodni dokument, ki opredeljuje načela in cilje izobraževanja, vlogo in položaj učiteljev v družbi, njihove odgovornosti in pravice. Opredeljujejo delovne pogoje in vrednotenje, ki mora odražati stopnjo izobrazbe, zahtevnost in odgovornost učiteljskega dela ter odgovornost posameznih vlad, ki bi morale učiteljem in njihovim organizacijam omogočiti sodelovanje pri odločanju o vseh pomembnih vprašanjih povezanih z izobraževanjem.

Letošnje praznovanje Svetovnega dneva učiteljev bo potekalo pod geslom: »Gradimo prihodnost: investirajmo v učitelje!«. Pri tem bo izpostavljena predvsem pomembna vloga učiteljev pri iskanju rešitev za izhod iz svetovne finančne in gospodarske krize ter potreba po večjem vlaganju v učitelje, ki lahko s prenosom njihovih znanj, izkušenj in sposobnosti bistveno prispevajo k premagovanju kriznih razmer in pri iskanju odgovorov na globalna vprašanja. Zato je kljub krizi potrebno zaščititi učiteljski poklic in zagotoviti zadostna sredstva za kakovostno izvajanje pedagoškega procesa.

Tako kot smo si doslej, si v Sindikatu VIR tudi v aktualnih pogajanjih o politiki plač v javnem sektorju prizadevamo za uveljavitev ustreznega vrednotenja pedagoškega dela, vse od predšolske vzgoje do univerzitetne ravni, kar pa ne pomeni, da pri tem zanemarjamo delo drugih strokovnih in administrativno-tehničnih delavcev. V pogajanjih vseskozi uveljavljamo interese vseh zaposlenih v dejavnosti vzgoje in izobraževanja ter raziskovalne dejavnosti.

Vsem kolegicam in kolegom, ki opravljajo enega najbolj zahtevnih in odgovornih poklicev, ob Svetovnem dnevu učiteljev iskreno čestitamo!



Bojan Hribar, sekretar RO Sindikata VIR

Ni komentarjev:

Objavite komentar