sreda, 2. september 2009

Sestanek delovne skupine za spremljanje delovanja novega plačnega sistema v okviru MŠŠ

29. januar 2009


Drugi sestanek delovne skupine za spremljanje delovanja novega plačnega sistema v okviru MŠŠ

V četrtek, 29. januarja 2009, je bil drugi sestanek Delovne skupina za spremljanje delovanja novega plačnega sistema. Na sestanku, ki ga je vodila državna sekretarka Alenka Kovšca, so bili poleg predstavnikov ministrstva in obeh reprezentativnih sindikatov tudi predstavniki ravnateljev vrtcev, osnovnih in srednjih šol.

Pri obravnavi posameznih vprašanj so bili sprejeti naslednji sklepi, ki še niso dokončni, saj bodo dopolnjeni in potrjeni na naslednjem sestanku:


1. V vseh razredih se prizna za razredništvo ena dodatna ura na teden.

Ločeno mnenje sindikatov: V prvem in zadnjem razredu se priznata dve uri za razredništvo.


2. Nesorazmerja med plačami računovodij v vrtcih, ostalem področju šolstva ter drugih javnih zavodih so nedopustna in jih je treba nujno odpraviti. Plače računovodij naj se rešuje enotno za vsa področja delovanja v državi. Ob tem naj se najde tudi rešitev za računovodje, ki predvidene izobrazbe VII/1 nimajo.


3. Problematiko plač poslovnih sekretark naj se rešuje v skladu z dogovorom med prejšnjim ministrom, sindikati in poslovnimi sekretarkami. Takoj naj se poišče rešitev za tiste s šesto stopnjo izobrazbe.

Objava dogovora med prejšnjim ministrom in sindikatoma ni potrebna, saj je objavljen na spletnih straneh MŠŠ.

Ločeno mnenje sindikatov: Minister je na sestanku s sindikati, 11. decembra 2008, soglašal z rešitvami, ki so bile opredeljene v pravnem mnenju Odvetniške družbe Čeferin. Po razpravi je bilo dogovorjeno, da bo ministrstvo preverilo kakšne posledice bi imela takojšnja uveljavitev že doseženih napredovanj poslovnih sekretarjev na razmerja plač na primerljivih delovnih mestih.

4. Ni smiselno, da bi sistem spodbujal povečan obseg dela ravnateljev, razen, če to zahteva optimalna organizacija dela. Ravnatelji lahko svoje vzgojno izobraževalno delo z učenci opravijo tudi na druge načine (pri razrednih urah, šolski parlament…).

5. Za pomočnike vzgojiteljev naj se določi naziv, ki bo omogočal napredovanje pomočnikov vzgojiteljev nad sedanji 29. plačni razred


6. Pregleda se predlog plač ravnateljev glasbenih šol, vrtcev in višjih strokovnih šol ter se jih ponovno ovrednoti. Preveri naj se tudi merila za razvrščanje ravnateljev znotraj enega tipa zavoda.

7. Predlog je, da se defektološki dodatek uskladi z dodatkom, ki ga imajo zaposleni v zavodih, kjer je ustanovitelj MDDSZ.

Ločen predlog sindikatov: Defektološki dodatek se vrne na prejšnjo raven.

8. Organizatorji prehrane in zdravstveno higienskega režima naj se uvrstijo v 30 plačilni razred.

9. Učiteljem, ki spremljajo otroke v šolo v naravi naj se delo ponovno ovrednoti glede na dejanski čas dela z otroci, za nočno delo pa se priznava centrom za obšolske dejavnosti dodatek za nočno delo oz. dežurstvo za eno osebo.

Ločen predlog sindikatov:

Učiteljem, ki izvajajo šolo v naravi, pripada:

– plača za delovni čas v obsegu, kot je določen v njegovi pogodbi o zaposlitvi

– plačilo za 5 ur dežurstva

– plačilo za čas stalne pripravljenosti (11 ur) in

– terenski dodatek v skladu s KPVIZ.

Dogovorjene rešitve bodo posredovane na Ministrstvo za javno upravo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar